Skip to main content

In deze rubriek herenigen we oud SBIT leden  met de huidige generatie; wat zijn de mogelijke wegen die volgen na een opleiding Information Management en hoe kunnen we ons het beste voorbereiden op deze tocht. In deze eerste editie praat ik met alumni Joep van Dingenen, oud voorzitter van SBIT (2013-2014) en sinds februari 2016 Management Consultant bij KPMG Nederland.

Wat heb je tijdens je studietijd allemaal gedaan?

Ik heb de BSc Economie en Informatie gevolgd, waarna ik de MSc Information Management heb gedaan. Tijdens mijn studie heb ik met veel plezier deelgenomen aan meerdere commissies bij SBIT, resulterend in een bestuursjaar. Daarnaast heb ik ook geholpen met het organiseren van TEDx TilburgUniversity, wat bestaat uit een reeks van zelf georganiseerde onafhankelijke evenementen met de TED naam.

Bedrijven verlangen tegenwoordig steeds meer van studenten; je moet meer gezien hebben dan enkel de schoolbanken. Hoe ervaar jij dit bij KPMG?

Ik denk zeker dat dit een belangrijk punt is. Het is moeilijk om direct ‘’skin in the game’’ te hebben bij een bedrijf waar je gaat beginnen, omdat het merendeel nieuw voor je is. Echter, wanneer je ook aan andere activiteiten deel hebt genomen tijdens je studietijd laat het wel zien dat je een proactieve houding hebt. Er zijn tal van activiteiten die je helpen jezelf te ontwikkelen: actief lid zijn bij een studievereniging en/of studentenvereniging, studeren in het buitenland, stages, bijbaantjes, vrijwilligerswerk, etcetera. Het maakt vaak niet uit wat je precies hebt gedaan, maar het laat zien dat je bereid bent om de ‘’extra mile’’ te gaan.

Studenten met extra ervaring worden gewaardeerd en dat is iets wat je ook goed op de werkvloer merkt. Als je de ambitie hebt om de advieskant op te gaan, zal je veel met klantencontact te maken krijgen.Met wat levenservaring merk je dat het een stuk makkelijker gaat om klanten te benaderen en op een gelijk niveau te communiceren.

De switch naar het werkende leven. Hoe zag die er bij jou uit?

Voordat ik begon als Consultant heb ik een afstudeerstage gedaan bij KPMG. Hierdoor leerde ik het bedrijf natuurlijk goed kennen, maar ik kwam ook in dezelfde flow; dus meer vaste werktijden en minder vrije dagen met enkele colleges. Ik word nu meer gestuurd dan tijdens mijn studententijd, omdat je nu  meer verantwoordelijkheden hebt, vooral naar anderen toe. Ik kan iedereen alvast een tip geven: ga dicht bij je werk wonen. Het is een tijdbesparing die je goed kunt gebruiken, vooral in het begin van je carrière, zodat je maximaal kan focussen op het werk en je jezelf ook eerder thuis zult voelen bij je nieuwe omgeving.

Hoe ben je bij KPMG binnengekomen. Kun je iets meer vertellen over de organisatie?

Tijdens mijn MSc had ik gesolliciteerd voor een afstudeerstage bij KPMG Eindhoven: Risk Consulting. Ik had zelf een thesis prososal aangedragen, wat naar mijn mening gewaardeerd werd. Tijdens mijn afstudeerstage heb ik veel van de organisatie gezien en kwam ik er ook achter dat er andere mogelijkheden waren binnen KPMG die nog iets beter aansluiten bij mijn persoonlijkheid. Toen ben ik bij de Management Consulting afdeling in Amstelveen beland, waar ik nu begonnen ben als Consultant. KPMG is echt een internationaal bedrijf, maar haar kracht zit juist ook in het acteren op lokaal gebied. We staan dicht bij de klant, wat ook terug te zien is in de organisatie. We hebben een platte organisatiestructuur met korte lijntjes en weinig hiërarchie. Natuurlijk is er wel een soort van hiërarchie, managers hebben wel de eindverantwoordelijkheid. Je wordt dus wel goed gestuurd, maar op een menselijk niveau. Je krijgt altijd directe feedback over je werkzaamheden en elke starter wordt gekoppeld aan een performance manager.

Wat is jou verwachting voor je komende twee jaar?

Wanneer je start zal je beginnen met een aantal trainingen, die je zelf kunt spreiden. Ik ben nu bezig met een adviesklus van 2-3 dagen in de week. Tussen deze opdracht door doe ik een hoop interne dingen, maar er zit binnenkort ook een nieuwe opdracht aan te komen. De duur van deze opdrachten varieert van een aantal weken tot maximaal drie maanden. Daarnaast doen we natuurlijk de grotere transformaties en project- en programmamanagement en deze opdrachten kunnen tot een jaar duren.

Het leuke vind ik dat je gelijk in het diepe wordt gegooid. Vanaf dag 1 begin je ook echt als Consultant. Binnen de afdeling Management Consulting  zit ik bij tak CIO Advisory. Ik sta constant in direct contact met het (IT) Management Team, wat ik heel bijzonder vind. Hierdoor krijg je direct mee hoe er op het management niveau wordt nagedacht, wat voor mij al persoon resulteert in een steile leercurve.

Wat kun je IM-studenten meegeven als ze de ambitie hebben om IT consultant te worden?

In mijn geval is het natuurlijk belangrijk om te weten wat een CIO beweegt en wat hij dagelijks doet. Daarnaast is het essentieel dat je werkt aan je soft skills, omdat je natuurlijk veel moet presenteren waarbij je jezelf toch op een bepaalde manier neerzet. De een is beter dan de ander, dat is met alles zo, maar het is zeker een capaciteit die doorontwikkeld moet en kan worden. Dat is dan ook zeker een punt wat terugkomt tijdens een sollicitatie. Verder moet je top-down kunnen denken en is het vanzelfsprekend dat je een analytische blik hebt op zaken. Structuur is ook een belangrijke factor, zowel in je werkzaamheden als in hoe je communiceert met anderen. Het laatste dat ik studenten nog wil meegeven is intrinsieke motivatie voor hetgeen dat je wil gaan doen. Natuurlijk zie je dat niet altijd direct in een CV terug, maar wel in een persoonlijk gesprek. Wij zijn de academici die over de ‘’chinese muur’’ lopen die in het veld van Business en Information Technology staat. Een goede mediator moet willen weten wat er aan beide kanten belangrijk gevonden wordt en moet dit over weten te brengen.

Ik wil je graag bedanken voor je tijd om deze ervaringen met ons te delen. Studenten hebben nu hopelijk een duidelijker beeld van het pad dat je hebt bewandeld naar de functie van IT Consultant!

Leave a Reply