Skip to main content

Mijn naam is Jasper Kuiters, 21 jaar oud en de huidige penningmeester van Asset | SBIT. Vier jaar geleden ben ik met mijn bachelor bedrijfseconomie gestart in Tilburg. Daarvoor volgde ik één jaar de opleiding bedrijfseconomie aan het HBO in Arnhem. Tijdens mijn eerste jaar ben ik lid geworden bij Plato en het dispuut Veni Vidi Bibi. Een jaar later ben ik begonnen met mijn eerste commissie bij SBIT, het organiseren van een symposium. Dit was de start van een mooie tijd bij SBIT waarin ik bij andere commissies heb geholpen met het organiseren van nog veel meer leuke activiteiten, waaronder een reis naar Warschau.

Na al deze activiteiten was mijn keuze voor een bestuursjaar als penningmeester bij SBIT snel gemaakt, en die keuze zal ik in dit artikel proberen uit te leggen.

Waarom een fulltime bestuursjaar?

Een bestuursjaar is voor mij dé mogelijkheid om nauw betrokken te zijn bij veel gave projecten en evenementen. Jaarlijks organiseert SBIT ruim 20 formele evenementen met haar partners en meer dan 50 informele evenementen voor haar leden. Daarnaast ben je ook welkom op evenementen van Asset en de overige departementen. Als bestuurder stuur je in feite een jaar lang de organisatie die zorg draagt voor al deze evenementen. Na driekwart jaar kan ik met zekerheid zeggen dat dit een verantwoordelijke en uitdagende maar vooral een hele leuke functie is. Je werkt namelijk voor studenten op een heel informeel niveau maar tegelijk ook formeel met de grootste bedrijven van Nederland. Hierdoor leer je veel over jezelf en over het samenwerken met verschillende mensen en verschillende organisaties. Deze vaardigheden zijn voor mij één van de meest waardevolle dingen die ik heb geleerd tijdens mijn bestuursjaar. Samenwerking is namelijk, zeker op het gebied van Information Management, ontzettend belangrijk in het bedrijfsleven.

Netwerk

Tijdens dit jaar ontmoet je ontzettend veel nieuwe mensen, enkel al bij Asset zijn er zeven besturen met studenten die net als ik hebben gekozen voor een fulltime bestuursjaar. Daarnaast brengt een bestuursjaar een grote uitbreiding van je netwerk binnen het bedrijfsleven met zich mee. Door alle evenementen die je organiseert kom je veel in contact met het bedrijfsleven en spreek je vaak ook werknemers van grote bedrijven op een informele manier.

Wat is er zo bijzonder aan SBIT?

Nu ik heb beschreven waarom een bestuursjaar leerzaam en heel leuk is reist de vraag waarom een bestuursjaar bij SBIT? Zoals ik al eerder beschreef, ben ik tijdens mijn tweede jaar actief geworden bij SBIT. Op dat moment had ik nog geen keuze gemaakt voor mijn master en vond ik SBIT simpelweg de gezelligste en interessantste vereniging. Drie jaar later kan ik nog steeds zeggen dat SBIT bestaat uit een gezellige en hechte groep leden, die erg betrokken is. Daarnaast is er ook een formele kant van de vereniging met meer dan 30 partners, waaronder Shell en Friesland Campina. Je werkt dus enerzijds als professionele organisatie met het bedrijfsleven en de universiteit en anderzijds op een hele informele manier met leden. Dit is voor mij een unieke combinatie die een bestuursjaar bij SBIT echt tekent.

Verder is SBIT net als zes andere departementen onderdeel van Asset. Door met al deze verenigingen op één verdieping te werken creëer je een goede band. Daarnaast is het mogelijk samen evenementen te organiseren en kennis te delen.

Wat doe ik als penningmeester?

Als penningmeester van SBIT ben je uiteraard verantwoordelijk voor het bijhouden van de kasstromen, het opstellen van het jaarbudget en de budgetten van commissies te coördineren. Er zijn echter veel meer bezigheden die minder bekend zijn, maar daardoor zeker niet minder leuk of belangrijk. Zo is een groot voordeel van penningmeester zijn dat je altijd betrokken bent bij alle beslissingen van financiële aard. Of het nu gaat over een formeel evenement bij een bedrijf, 24 vliegtickets naar Taiwan voor een studiereis of een leuke avondactiviteit met leden, geld speelt altijd een belangrijke rol en daarmee mijn mening als penningmeester ook.

Ten tweede vind ik het erg belangrijk dat een groot deel van je week vrij ingevuld kan worden met projecten of commissies die ik interessant vind. Zo heb ik aan het begin van het jaar duidelijk gekozen voor het begeleiden van de Intercontinentale studiereis en mezelf het doel gesteld om een partij te vinden die een mobiele applicatie voor de vereniging kan aanbieden. De vrijheid in het kiezen van je eigen projecten en interesses vind ik een hele mooie kans van een bestuursjaar.

Tot slot heb je samen met penningmeesters van de andere zes departementen inspraak in de financiën van Asset. Hierbinnen zijn verschillende verantwoordelijkheden te verdelen. Zo ben ik nu betrokken bij het project om een nieuwe website aan te besteden voor Asset en haar departementen.

Met al deze werkzaamheden wordt het wellicht duidelijker waarom een fulltime bestuursjaar daadwerkelijk fulltime is en dat de dagelijkse bezigheden zich beter laten omschrijven als bestuurstaken dan penningmeesterschap. Wat mij betreft is een bestuursjaar enorm aan te raden voor iedereen die een energiek, leerzaam en bovenal heel leuk jaar wil ervaren.

 

 

Leave a Reply